Fremdeles sukkervann som tørstedrikk?

Jeg trodde virkelig vi var kommet lenger enn at en slik reklame fungerer. I 2014 er vi vel såpass opplyste at vi vet at å slukke tørsten med sukkervann ikke fungerer. Likevel spiller Coca Cola fremdeles på det å være tørst for å få oss til å drikke brus.

IMG_3391

Det har blitt meg fortalt at halvliteren opprinnelig ble laget som en størrelse som kunne deles. Fordi flasken på 0.33 l var litt for liten til at vi delte. Men slik gikk det ikke. Halvliteren ble i stedet en «tåteflaske» med skrukork som vi kunne sippe til gjennom dagen (for å slukke tørsten…?), så da ble det ikke noe deling der heller. Det måtte enda større flasker til før vi kunne dele: 1.5 liter. Vi tøyer grensen for hva som er normalt eller akseptabelt. På 60-tallet måtte mange barn dele en liten flaske brus (2.2 dl). Og det var kun én dag i uken. Sammen med en liten sjokolade. Som de også måtte dele. Snakk om ekte nytelse!

I dag har de fleste bedre råd enn den gang, flaskene og tilgjengeligheten er blitt større og vi har anledning til å drikke brus når vi vil. Mengder med brus om vi vil.

Markedsføringen av brus er enorm og vi vet hvordan vi blir påvirket av plassering i butikk. Paller på gulvet øker salget. Gjentatt eksponering i butikken øker salget. Tilbud øker salget. Og det er ikke sjelden vi blir tilbudt en kasse brus til en billig penge. Eller to halvlitere for prisen av én. Tilgjengelighet skaper forbruk. Kjøper du mer, så drikker du mer. Enkelt og greit.

For å gi oss et litt bedre alternativ, ble det nylig lansert en flaske på 0.375 l. Bare hårfint under halvliteren, men mindre er den, og bra er jo det. Men hvis vi leser på flasken, defineres en porsjon med brus som 2.5 dl. Hvorfor lager ikke Coca Cola 2.5 dl flaske istedet da?

I alle fall når de påstår at de tar ansvar for utviklingen av overvekt
med denne reklamefilmen (legg spesielt merke til den beroligende stemmen og musikken)

Jeg er sterkt uenig med Coca Cola i at de tar ansvar for utvikling av overvekt. Tilgjengeligheten og markedsføringen av brus er med på å gjøre folk – også barn – overvektig og avhengig av sukker. Til og med den minste flasken på 0,375 bidrar med mer enn anbefalt dagsinntak for tilsatt sukker for en 5 åring.

Visste du at sukker er 7 ganger mer avhengighetsskapende enn heroin?
Det sier seg selv at å drikke brus som tørstedrikk rett og slett er helsefarlig.

Jeg håper vi en dag kan rynke på nesen av at vi en gang drakk sukkervann for å slukke tørsten. Akkurat som vi i dag syns det er rart at vi for ikke veldig lenge siden kunne røyke ombord på fly.

Brus er ingen tørstedrikk, men et nytelsesmiddel !

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Current day month ye@r *