Hellstrøm ryddet for mye!

I forrige episode av «Hellstrøm rydder opp hjemme» fikk vi møte et par som spiste mye «dårlig» mat, og hvor hun hadde lagt på seg 40 kilo i løpet av de siste fem årene, som følge av de dårlige vanene. Hellstrøm dukket opp med en stor sekk med påskriften «Nei-mat» og begynte å kaste alt fra sjokolade til taco skjell fra skapene deres. Det er helt feil måte å angripe problemet på, Hellstrøm!

Det er ikke selve maten som er årsaken til at hun er overvektig, det er tankene og følelsene som styrer valgene hennes. Å kalle mat for «nei»-mat og «ja»-mat har jeg tidligere skrevet om i dette innlegget. Det finnes ikke usunn mat, men usunne mengder. Å ta fra paret sjokoladen vil ikke føre til annet enn at de går og kjøper en ny ved neste sug.

Mange overvektige mennesker har «doktorgrad» i hva som er bra å spise og hva som er mindre bra, og de ønsker gjerne å følge en næringsrik og flott kostholdsplan. Problemet er at de ikke klarer det – fordi tanker og følelser ødelegger. Ordet «trøstespising» er for eksempel ikke tatt ut av luften. Vi spiser fordi vi kjeder oss, trøster oss, fortjener det, ikke orker, eller heller vil «starte på mandag». Og det er disse unnskyldningene, disse tankene og følelsene som dukker opp og saboterer planen, personen må bli bevisst på og ta kontroll over.

Jeg syns Hellstrøm gjør en formidabel jobb med å «rydde opp hjemme». Når han får personer til å smake på nye råvarer, lære å lage mat, spise ordentlig mat, og ikke minst å få barn til å like ulik mat. Det er et stort behov for Hellstrøm i de tusen hjem og mange trenger å vekkes opp fra de dårlige vanene og få et spark bak i forhold til  å ta tak i uvaner og gjøre endringer for seg selv og familien. Men når det kommer til overvekt-problematikk, tror jeg det er lurt å være mer enn kokk for å rydde opp på en god og varig måte.

Nei-mat og ja-mat?
Håpløst gammeldags!

Camilla

(illustrasjon er screen shot fra tv3.no)

Skjermbilde 2014-05-03 kl. 11.22.08

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Current day month ye@r *