Hva er kos, egentlig?

NÅ SKAL VI KOSE OSS!

Hva er det første du tenker når jeg sier det? Noe å spise? Kanskje også noe søtt? Fordi vi har lært fra vi var små at det å kose seg er å få noe spesielt, gjerne noe søtt å spise. Som ikke var hverdagsmat den gangen. Og vi fikk bare litt. Mange måtte til og med dele med andre søsken. Men jeg innbiller meg likevel at nytelsen var større den gang enn nå.

I dag har vi alt hele tiden og vi har råd til det. Vi koser oss fordi vi fortjener det. En daglig lykkerus, tror vi. Men egentlig er det som å pisse i buksa: Først deilig å varmt, men så kaldt og ekkelt.

886987_614975058516529_1544832698_o
Lett å lage: Is med vitaminer 🙂 Foto: Mette Randem

Problemet med hverdagskosen dukker opp når vi virkelig skal kose oss. For eksempel når det er bursdag. For hva skal vi spise da, når kaker, boller, sjokolade, kjeks, is og brus allerede er hverdagsmat. Hva skal vi finne på for å virkelig oppleve en «høydare» utover hverdagen? Jo, vi serverer MYE! Mange kaker! Alt på en gang!

Det er forresten ikke alltid det er pengene det står på. Tvert imot. I dag er det jo så billig å spise seg tjukk og syk. Med tre sjokolader for prisen av to, to store muffins for bare 20 kr, to halvlitere brus eller en bøtte smågodt til halv pris, er det bare å kose seg hver dag.

Jeg er hverken motstander av muffins eller smågodt, men hvorfor skal vi prakkes på så store mengder? Kroppene våre ynker seg og holder ut så godt de kan. Men overvekt og livsstilsykdommer øker i rekordfart. Også blant barn.

Kanskje vi må revurdere holdningene våre til kos?
Kanskje det ikke er nødvendig med kake hver gang vi er på tur, har hatt dugnad, er på avslutning eller cup og andre sosiale arrangementer. Vi bør i alle fall revurdere mengdene.
Kanskje vi bør ta tilbake nytelsen ved å få LITT AV OG TIL?

Husk at dagens vaner bygger på gårsdagens virkelighet
Vi må ikke glemme å følge med i timen. Tilgjengeligheten og størrelsen på det vi før trygt kunne kose oss med, er blitt til store business- profitt-greier. Handelen tjener masse på at vi «koser oss», kjøper masse og ikke er i kontakt med kroppen vår som ber om nåde.

«Less is more»

Camilla

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Current day month ye@r *