Se opp for billig påskegodt!

Påsken nærmer seg, og handelen har allerede dumpet prisen på smågodt for å hjelpe til så vi får «kost oss» tilstrekkelig. På to uker i forbindelse med påsken, kjøper vi 2000 tonn smågodt i dette landet. «Ikke spar på påskekosen – spar penger» står det med store bokstaver på en tilbudsavis jeg fikk i postkassen. Forsiden av avisen fylles av knallpris på smågodt, brus og chips. Inni avisen finner vi knallpris på 6-pack med kvikk-lunsj, store sjokoladeplater og andre koseprodukter vi nå må hamstre store mengder av til påske.

bilde

På nyhetene sist helg var det et innslag på TV2-nyhetene om at vi kjøper 2000 tonn smågodt i løpet av de to ukene rundt påske.
Se innslaget.

«Det er tradisjon», forklarte en 4-barns pappa i innslaget. Han er enig i at det har tatt litt av og at vi overdriver, men mener han får skylde på ungene.

Hæ? Ungene? De har ingen forutsetning for å mene at det påskeegget fylt med smågodt som du plasserer foran øynene deres er i største laget. De blir jo bare kjempeglade og «koser» seg.
«Ta så mye dere vil», oppfordrer pappa videre. Og tror han er snill.

At prisen på smågodt dumpes gjør sitt til at vi kjøper mer. En kvinne som var med i innslaget på TV2 innrømte at hun kjøpte fordi det var billig – og at posen da ble fylt ekstra.

Smågodt er godt, det er vi enige om. Men vi kan ikke spise ubegrenset likevel. Og det er dessverre ikke slik at alt man spiser i høytider som påske, ikke teller. Og tenker du deg om, er det ganske mange dager i året hvor vi «koser oss» med godteri og snacks:

Hver lørdag (og fredag), x dager i vinterferien, x dager i påskeferien, is hver dag i sommerferien, kaker, brus og godis i barnebursdager, familiebursdager, avslutninger, slush, brus og kakesalg på fotballturnering og andre idrettsarrangementer, x antall dager med godt i juleferien (marsipanen kommer i butikken allerede i oktober, så her kan det bli en del), i tillegg til at vi gjerne fortjener kake etter dugnad, på akedag, turdag og kanskje bare fordi det er en fin dag.
Det er faktisk slik for mange av oss at det er flere «kose»dager enn hverdager i løpet av året.

Skal vi ikke kose oss da?
Klart vi skal kose oss. Jeg er en livsnyter selv og er veldig opptatt av å ha et liv med høy livskvalitet. Men slik jeg ser det blir vi lurt til å tro at vi koser oss!!!! Handelen legger opp til at det å «trøkke i trynet» på søtsaker er fasiten på en vellykket kosestund. Det er her vi må våkne og innse at «nei, men keiseren er jo naken». Når ble det «kos» å spise mest mulig søtt? Påskeeggene bare vokser i størrelse (og krymper i pris), pakkene og flaskene blir større (og prisen mindre). Vi tror vi er heldige som kan få mye for en billig penge. Og på den måten koser vi oss med veldig god samvittighet – fordi vi fikk det så billig! Dette er psykologien bak tilbudene som lurer oss rett i fella. Vi går rett i fella med et smil om munnen og tror på Rema som sier at vi ikke har spart på påskekosen, men at vi har spart penger. Smart!

TV2-nyhetene la ut innslaget på facebook – og der kom det mange interessante kommentarer. Det virker som folk er veldig opptatt av å forsvare fråtsingen sin – og kaller dem som reager negativt på det, for hysteriske. Og jeg vet derfor at det sannsynligvis er bortkastet å skrive dette innlegget, fordi dette tema berører en betent nerve i folk. Noe mange faktisk ikke ønsker å ta innover seg.

Men jeg skal på ingen måte «komme og fortelle hva du skal gjøre eller spise», jeg vil bare prøve å få deg til å se hva dette egentlig handler om.
En ting er hva du som voksen velger å spise, en annen ting er hva barna dine blir en ufrivillig del av. Vi vet at overvekt og fedme blant barn bare vokser, vi vet at barn utvikler diabetes og vi vet at det å bli overvektig som barn ikke er enkelt å rette opp i. Det er mye enklere å unngå overvekt enn å gjøre noe med det når det først er et faktum.

I tillegg er sukker avhengighetsskapende. Tone, som jobber for senter for mat- og sukkeravhengighet, kunne i gårdagens «Hellstrøm rydder opp hjemme» fortelle at sukker er 7 ganger mer avhengighetsskapende enn heroin. Det søte smågodtet er ikke så uskyldig som det ser ut!

Vi vil barna våre det beste, så hvorfor kødder vi det til med for mye søtsaker da? Fordi handelen lurer oss! Fordi alt har blitt så stort. Fordi å spise masse sukker er synonymt med det å kose seg. På tide å omdefinere begrepet «kos»? Less is more! Det handler ikke om å ikke spise sukker, men å ikke spise så mye. Ikke gå på limpinnen når handelen frister med billig smågodt. Ta ansvar for din egen og dine barns helse, for det er det bare du som kan gjøre. Handelen tar ikke ansvar for helsen din, de tjener penger på din uhelse.
Og det er du som til sist sitter igjen med svarte-per…

Med ønske om en riktig god påske 🙂

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Current day month ye@r *