Sukker som overgrep og omsorgssvikt

Dagen i dag startet jeg med å se denne dokumentaren fra NRK:

Bør sukker forbys?
Ditte serverer sine barn Coca Cola til frokost og drikker selv tre liter om dagen. Hva gjør vi med dem som informasjonen ikke biter på? Er det på tide med tøffere tiltak enn i USA?
http://tv.nrk.no/program/koid32009813/boer-sukker-forbys

(Varer en time, men verdt å sette av tid til!)

Kort fortalt viser dokumentaren hvordan mange har et overforbruk av sukker, til tross for at de vet at det ikke er særlig smart. Hvor barn er uskyldig tredjepart, som påføres foreldrenes sukkervaner. Og hvilke helseutfordringer mye sukker i kostholdet faktisk bidrar til, spesielt sukker i flytende form, som brus.

Michael Bloomberg, borgermester i New York, forsøkte å forby de største brusbegrene, men forslaget ble nedstemt. Brusindustrien ville ikke gå med på det, fordi de var redde for at salget skulle gå ned….
Samtidig som befolkningens mening var delt. Noen mente det var et bra forslag fordi blant annet barn bør beskyttes mot at store mengder sukker normaliseres. Mens andre mente at det får da være opp til hver enkelt å velge selv.

Men vi velger ikke selv. Mye sukker i kostholdet gir en avhengighet:
http://www.bbc.co.uk/science/0/21835302
(Why is sugar so addictive?)

Jeg sitter igjen med en følelse av maktesløshet.
Sukkerindustrien og brusindustrien er så sterk. Og forbrukerne går på tilbud om tre sjokolader for prisen av to, 5 boller for 39 kr, to halvlitere med brus til 40 kr og en bøtte smågodt til 49 kr. Og gir barna en hel halvliter brus, lar dem fylle opp alt for store smågodt-poser, kjøper alt for store bakevarer når de skal «kose seg» på kafé og lar dem velge den største isen i isdisken.

Når jeg prøver å antyde at de størrelsene på sukkervarer vi er omringet av, egentlig er rene overgrep, er det jeg som blir sett på som fanatisk.

Store størrelser på sukkervarer er et overgrep fra produsentenes side.
Og det at foreldre kjøper og gir store mengder sukkervarer til sine barn, er omsorgssvikt.

Hvor skal vi sette inn støtet? Skal vi forby produsentene å lage for store iskremer eller skal vi påvirke forbrukerne til å beskytte seg og barna mot disse overgrepene og velge en mindre is?

275221
Candy King med nye poser som rommer minst 3 kilo.
Foto: Annemor Larsen / VG

Kommentarer

 1. Solvor Aakvik sier

  Absolutt enig!! Produsentene tenker kun profitt, og ikke helse. Hårreisende med alle tilbud, jo større jo billigere, dette burde forbys. Var på et foredrag om kosthold for noen få år siden som satte fokus akkurat på dette med størrelse på posjoner. For 50 år siden var middagstallerknene betydelig mindre, på utvalgsplansjen for iskrem var 9 av 10 små iser og en stor, i dag er det motsatt, man fikk kjøpt små sjokolader, Riegel etc, små peanøtt og potetgull poser og 3 dl. cola flasker. I dag finnes nesten ikke disse små forpakningene på markedet og fedmen vokser i takt med størrelsen på porsjoner, så min mening er at det snart må settes en stopper for dette og det må nok skje fra myndighetenes side da jeg tviler på at produsentene er villige til å redusere frivillig. Dette til ettertanke. Et viktig tema og belyse så absolutt. Mvh. Solvor

 2. sier

  Du er på ingen måte fanatisk! Og det du tar opp er jo de åpenbare sukkerkildene :0)
  Hva med det tilsatte sukkeret i skyr, yoghurt, melk, havregryn, salsaen til tacos, ketchup, mel, ferdige sauser og mye mer? Alle de matvarene vi spiser i det daglige som faller inn i et normalt kosthold? Når disse ligger i bunnen med tilsatt sukkerinnhold, lett skjult under karbohydrater, da blir jo den totale mengden sukker ganske så stor…
  Kanskje vi alle burde blitt gjort mer oppmerksomme på det skjulte sukkeret i maten også? Maten vi spiser blir stadig mindre ren, med mindre man foretar noen helt bevisste ernæringsvalg og unngår hel- og halvfabrikater. Samtidig er ikke det like enkelt bestandig når tiden ikke helt strekker til, man går litt matlei og den yngste elsker pølser over alt annet på jord… :0)

  Takk for innsatsen du gjør Camilla (og teamet ditt), et bra kosthold gjør virkelig en stor forskjell, men man vet virkelig ikke det før man har erfart gleden av ren og sunn mat ;0)

  Yvonne

  • sier

   Hei Therese

   SomeBody er en kostholdsveileder på nett som jeg startet for 10 år siden. Mitt ønske er å spre kunnskap om hva maten inneholder slik at hver enkelt kan ta skjeen i egen hånd og skape det kostholdet som passer for seg. Fordi ferdig oppsatte kurer/dietter eller å følge et kosthold som andre har lykkes med, ikke nødvendigvis passer for deg. Bare ditt kosthold passer for deg!

   Min filosofi er at det finnes ikke usunn mat, bare usunne mengder. Og med SomeBody finner du ut nettopp hvilke mengder av ulike matvarer som passer inn i ditt kosthold. Du får beregnet ditt dagsbehov for kcal og kan sjekke næringsinnhold i enkelt produkter eller logge måltider i kostdagboken for å ha full kontroll.

   Du kan lese mer her: http://www.somebody.no/nyheter/somebody-i-nytt-design/

   Håper du ble klokere – og kanskje også fikk lyst å prøve et medlemskap 🙂

 3. Kristine sier

  Hei Camilla 🙂

  Jeg hørte deg på radioen i dag og lærte litt mer om at det skal deles ut fedmepris.. I den anledning vil jeg fortelle deg litt om butikken jeg jobber i.. Ved kassen har vi mini gulrot og sukkererter, det er jo kjempe bra, men vi har også nylig hengt opp lakrisstengre.. Nesten hvert ledige hjørne blir brukt til sjokolade eller snop.. Vi har 2 for 10 på berlinerboller, en periode hadde vi 3 for 2 på alle 200g melkesjokolader.. Nesten hver dag kom/kommer barn i 14års alderen inn og kjøper berlinerboller, ostehorn og sjokolade til skolemat.. Noen av de kan man nesten se vokse.. De 2 ukene i sommer vi hadde 3 for 2 på 200g melkesjokolade kom en ung ungdom inn nesten hver dag og kjøpte 3 sjokolader.. Nå over sommeren har han blitt betydelig overvektig.. Dette synes jeg er helt feil og jeg blir kvalm av å selge så usunne produkter til så unge mennesker som gjerne ikke vet konsekvelsene av hva de spiser..
  Jeg vet ikke helt hva jeg tror du kan gjøre med dette, men jeg bare måtte ventilere litt til en som kanskje forstår meg mer enn andre..

  Mvh Kristine 🙂

 4. sier

  Tusen takk for innlegget, Kristine. Handelen gjør som de vil og tenker ikke på helsen vår, derfor må vi lære barna å tenke. Kunnskap om kosthold må inn fra barnehagen! Vi må rett og slett lære barna å forsvare seg mot handelens forsøk på å gjøre dem feite og syke!

  Det er heller ikke så lett som å si at «vi velger jo selv». Det er så mye psykologi i hylleplassering, kartlegging av vårt handlemønster i butikken og triks for å friste oss. Jeg mener handelen bør ta ansvar og være med å legge til rette for at befolkningen skal ha god helse, fremfor å kun tenke profitt.

  Jeg tar med meg innspillene dine og skal jobbe for barna!

  Camilla

 5. Marthe sier

  Jeg er helt enig med deg! Bra du tar det opp. Det er alt for mange fristelser der ute og staten bør ta et snsvar i å forebygge den voksende fedmeepidemien, ikke bare behandle i ettertid når skaden allerede er skjedd. Tror en kunne ha spart samfunnet masse penger på det.
  Problemet er vel at selskapene har for mye penger og for mye makt og at det vil være vanskelig å få det igjennom. Og så er det så mange aktører. Det føles igrunn ganske håpløst ja. :/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Current day month ye@r *